14 ÉRDEKESSÉG A MENSTRUÁCIÓS KEHELYRŐL

14 ÉRDEKESSÉG A MENSTRUÁCIÓS KEHELYRŐL

A menstruációs kehely egyre népszerűbb lett Romániában, ugyanis egy hatékonyabb és olcsóbb alternatíva, mint a tamponok és betétek (a cikk megírásakor 5.000 és 30.000 közé tehető a Google-s rákeresések száma erre a témára). Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miért ez a ,,jövő’’ és miért érdemes neked is beruháznod egy ilyen termékbe.

Azok a nők akik már használják arról számoltak be, hogy a más nőktől akik már használták, illetve nemzetközi oldalakon tájékozódtak ebben a témában. Mi arra törekszünk, hogy objektív módon információkat adjunk át. Mi segítünk abban, hogy minden információt megkaphass a döntés meghozatalához.

Bár ezeket a kelyheket már 1930-ban feltalálták, mégsem örvendtek a nagyközönség sikerének. Talán nem kaptak elég nagy reklámot, vagy azt gondolhatták, hogy ezeket ,,nehezebb’’használni, mint a hagyományos betéteket és tamponokat.

Bármi is legyen az oka, hogy eddig nem került nagyon középpontba, mindenképp azt ajánljuk, hogy olvasd végig a cikket, hiszen rengeteg fontos információt összeszedtünk neked.

1. A menstruációs kehely előnyei

Legnagyobb előnye, hogy újrahasznosítható. A tamponokkal és betétekkel ellentétben, ez akár 10 évig is használható (a gyártói előírás szerint). Ezáltal ez a választás gazdaságosabb és kényelmesebb.

Megdöbbentő, de akár 12 órán keresztül is használható anélkül, hogy kellemetlen szagokat árasztana. Mivel orvosi szilikonból készül, a tisztítása és karbantartása nagyon egyszerű és kockázatmentes.

A hosszú használati időtartamának köszönhetően soha nem jár le, így több időn keresztül használható. A Romániai piacon 50-200 lej között mozog az áruk (csak hivatalos forgalmazóktól vásárolj!). Egyáltalán nem nagy összeg, ha 10 évről beszélünk.

2. A menstruációs kehely hátrányai

Elsősorban, mint minden új dolgot, ezt is meg kell szokni. (10-ből 9 nő aki kipróbálta, azt vallotta, hogy soha többé nem tér vissza a tamponokhoz és betétekhez.) Sok tévhit is kering, az egyik, miszerint, nagyon nehéz használni. Kezdetben, normális, hogy nehéznek tűnik. De megnézhetsz egy Youtube videót, amely segítségével már nem is tűnik olyan bonyolultnak.  

Ugyanakkor nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása. Egy túl nagy kehely, nem lesz felhelyezhető, míg egy túl kicsi, nem fog tudni megfelelően záródni.

Ha szeretnéd megtudni a számodra ideális méretet, ajánlunk egy látogatást a nőgyógyászodhoz.

Vagy használhatod a következő tesztet: https://www.organicup.com/size-guide/

A legtöbb gyártó nem vállalja a pénzvisszafizetést helytelen méret esetén. De az OrganiCup az egyike azoknak, akik igen. Erről több információt találhatsz a következő linken: https://www.organicup.com/satisfaction-guarantee/

Ezek voltak a kehely használatának főbb előnyei és hátrányai. Lássuk, hogyan is kell ezeket helyesen használni.

3. Hogyan helyezd fel helyesen a menstruációs kelyhet

Elsősorban, mosd meg jól a kezed és a kelyhet. A higiénia nagyon fontos, amikor az intim területekről beszélünk. A hüvelykujjaddal nyomd össze a kehely két szélét. Felhelyezés után, kicsit forgasd meg, hogy megbizonyosodj arról, hogy teljesen kinyílt és jól zár.

Hogyan helyezd fel helyesen a menstruációs kelyhet

Ha jól felhelyezed, semmilyen baleset nem történhet. Ha további segítségre van szükséged, kövesd a fenti tutorial videót.

4. Hogyan távolítsd el helyesen az eszközt

Akárcsak a behelyezésnél, az eltávolításnál is előfordulhat, hogy nem sikerül elsőre. Átlagban 5-10 próbálkozás után már könnyen fog menni.

A helyes kivételhez, használd a wc-t vagy a bidét. Nyisd szét a lábadat, hogy könnyedén felnyúlhass a hüvelybe. 

Fogd meg a kehely végét, majd lassú mozdulattal távolítsd el, végül ürítsd ki a tartalmát. Öblítsd le vízzel, majd újra használhatod. Használd a menstruációs kehely tisztítására alkalmas intim gélt, vagy vízközelben, akkor ajánljuk az OrganiWipes nedvestörlőket.

5. A menstruációs kehely karbantartása

A karbantartás roppant egyszerű. Tegyél fel egy kis vizet forrni, majd helyezd a kelyhet a forró vízbe 3-5 percig, anélkül, hogy az edény aljához érne, ugyanis akkor megéghet.

A legtöbb termék egy kis tasakkal fog érkezni, amiben jól lehet tárolni. Tisztítsd meg minden használat után.

6. Mikor kell helyettesíteni a menstruációs kelyhet

Amint már említettük egy ilyen kehely 5-10 évig is használható jó karbantartás esetén. Ha a kehely megsérült, a szilikon megrepedt, be kell szerezni egy új terméket.

7. Akkor is használható, ha bőséges a menstruációm?

Természetesen igen. Vannak bőséges menstruációra tervezett kelyhek is, vagy akár egy normál kelyhet is lehet használni gyakrabb ürítéssel.

8. Mi történik ha spirált használok?

A kehely pereme nem elég nagy ahhoz, hogy kiszedje a spirált. Mégis nagyon ritkán előfordulhat, hogy a spirál szálja beakad a kehelybe. De ennem nagyon kevés az esélye.

Ha mégis biztosra szeretnél menni, eltávolítás előtt gyengéden forgasd meg a kelyhet, így a vákuum hatás megszűnik, és könnyen eltávolítható.

9. Megtörténhet, hogy nem érek fel a kehelyhez, ha túl kicsik az ujjaim?

Ha úgy gondolod, hogy kicsik az ujjaid, egy hosszabb szárú kehely beszerzését ajánljuk.

Mégis a legjobb módszer az, ha relaxálsz és ellazítod az izmaid, hiszen így sokkal könnyebb lesz a folyamat.

10. Beszorulhat a kehely a hüvelybe?

A gyártók szerint nagyon kevés esetben előfordult ilyen, de ennek nincs semmilyen veszélye. Ilyen esetben a nőknek nem sikerült eléggé ellazítani az izmaikat, vagy elfelejtették kicsit megtekerni kivétel előtt. Legrosszabb esetben a nőgyógyász segíthet.

Ha bármi ilyesmi előfordul, nincs miért aggódni, pánikra semmi ok.

11. Felléphet a toxikus sokk szindróma?

Bármilyen idegen test felhelyezése a hüvelybe kiválthatja ezt a hatást. Ha megfelelően megtisztítod a menstruációs kelyhet, ennek az esélye nagyon elenyésző.

Egyetlen egy 2015-ös eset: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4556184/

12. Lehetséges szexuális aktust folytatni miközben fel van helyezve a kehely?

Vannak kifejezetten ilyen célra kifejlesztett termékek, de az átlagos menstruációs kelyhek erre nem alkalmasak.

A speciálisan erre a célra kifejlesztett termék használata esetén, a biztonság kedvéért egy törölközőkendő leterítését ajlánljuk, ugyanúgy, mint az anális szex esetén.

13. Használható a menstruációs kehely vaginizmus, mióma vagy endometriózis esetén?

Mióma esetén többször ki kell üríteni a kelyhet, egyébként gond nélkül használható.

Vaginizmus vagy endometriózis esetén nem biztos, hogy a legjobb választás, de nyugodtan kísérletezhetsz, hogy meglásd mi a jó a testednek.

14. Mi a helyzet a szagokkal?

14. Mi a helyzet a szagokkal?

Az orvosi szilikonnak nincs szaga. Használat közben csak akkor jöhetnek létre kellemetlen szagok, ha több mint 8-12 órán keresztül hordod.

Ilyen esetben a következőket teheted:

  • Éjszakára áztasd be a menstruációs kelyhet oxigénes vízbe (peroxid). Ezt követően forralt vízbe kell áztatni 3-5 percen keresztül.
  • Frissen facsart citromlével törölgesd át a kelyhet, vagy akár bele is áztathatod egy órát. Ezt követően forralt vízbe kell áztatni 3-5 percen keresztül.
  • Öblítsd le a kelyhet hideg vízzel. A meleg víz szagokat hagyhat maga után. Ezt követően forralt vízbe kell áztatni 3-5 percen keresztül.

Reméljük, hogy a cikk által jobban megismerkedhettél a menstruációs kehellyel és annak használatával. Oszd meg velünk te is tapasztalataidat.

Tudj meg többet a teljes OrganiCup kínálatról:

OrganiCup teljes választék

Hagy egy megjegyzést

Görgetés