Top 5 otthon elkészíthető szappanok

Top 5 otthon elkészíthető szappanok

A boltokban található szappanok legtöbbje olyan kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek miatt habosak és jól tisztítanak, ám a bőrnek ártalmasak, hiszen irritációt is okozhatnak.

A nagymamáink által készített szappanok voltak az igazán egészségesek, hiszen természetes illóolajokat és zsírokat használtak fel.

A home made szappanok előnyei

Sok kísérlet és sok ember is igazolta, hogy házi készítésű szappanok használata miatt, megszabadultak a különböző bőrproblémáktól, mint az ekcéma, pikkelysömör, irritáció vagy különböző allergiák. Ezek a szappanok megakadályozzák a bőr kiszáradását.

Milyen módszerekkel lehet otthon szappant készíteni?

Sokféle módszer létezik, de a legjavasoltabb a hideg készítési módszer, amelyeket csakis természetes növényi olajakat tartalmaz, mint a kókuszolaj, argán olaj, olívaolaj, szőlőmag olaj, ricinusolaj, mandulaolaj stb., valamint ezekhez kakaót, kávét, agyag, tengeri só stb. adalékokat tesznek.

Íme 5 házilag elkészíthető szappan elkészítési módja

1. Szappan olívaolajjal, pálmaolaj, kókuszolaj

Ez a természetes szappan olívaolajjal a legismertebb és leghasználtabb házi szappan, amely elkészítéséhez a következő összetevőkre van szükség: 1,2 l olívaolaj, 150 ml pálma olaj, 150 ml kókuszolaj, 100 gr korpa, 500 ml víz, 200 mllúg, az illatért pedig adagoljunk 45-65 ml illóolajat, tetszés szerint. A marószóda a szappangyártás elengedhetetlen kelléke. Nem létezik olyan szappangyártási módszer, amely enélkül az összetevő nélkül jönne létre.

Elkészítési mód

Miután feloldottad a marószódát a vízben, melegíts fel az olajat és mérd meg a hőfokot. A marószóda és  az olaj azonos hőfokú kell legyen. A szódát add hozzá az olajhoz. Kavard a keveréket, amíg kemény lesz. Ezután hozzá lehet adni az illóolajokat, növényeket, korpát, gyümölcshéjat, majd ezeket jól keverd össze. Az így kapott masszát tedd bélelt viaszos papírformákba, majd hagyd pihenni 18-48 óra között, ameddig teljesen szilárd és törékeny lesz. Vágd össze a kívánt formára, majd hagyd száradni 3-4 hétig.

2. Természetes szappan levendulával és korpával

200 gr. marószóda, 1 liter olívaolaj, 700 ml kókuszolaj, 500 ml üröm tea, 5 kanál kender olaj, 20 ml levendula illóolaj, 3 kanál korpa. Keverd össze a hozzávalókat a fentebb leírt módszert szerint.

3. Természetes szappan mentaolajjal és kávéval

200 gr. marószóda, 150 ml desztillált víz, 500 ml pálmaolaj, 400 ml olívaolaj, 200 ml kókuszolaj,  50 gr Shea vaj, 3 kiskanál cukor, 3 kinkanál só, 3 kanál kávébab, 250 gr őrölt kávé, 6 kiskanál menta illóolaj. Minden összetevőt keverjünk össze és készítsünk el a fent leírt módszer alapján.

4. Természetes szappan rózsával és kakaóval

250 ml kókuszolaj, 120 gr. kakóvaj, 350 ml olívaolaj, 120 ml pálmaolaj, 190 gr. marószóda, 450 ml a kedvenc teádból, 60 ml rózsa illóaolaj, 3 kiskanál kakaó. Az eljárás ugyanaz.

5. Temészetes szappan argán olajjal a stressz ellen

450 ml argán olaj, 100 gr. pálmaolaj, 350 gr olívaolaj, 150 gr Shea vaj, 350 gr. desztillált víz, 135 gr. marószóda, 30 gr. citrom illóolaj, grapefruit illóolaj, bergamott ilóolaj. Az elkészítési mód azonos.

Mindegyik szappan természetes olajjal van gazdagítja a hidratálásért, természetes illóolajokkal van illatosítva, és antioxidáns hatásuk van. Gyógyítják a régebbi hegeket, ekcémát, megelőzik az öregedést, tisztává és selymessé teszik a bőrt.

Hagy egy megjegyzést

Görgetés