Mit jelent az UVB, UVA vagy SPF?

Mit jelent az UVB, UVA vagy SPF?

Talán már elgondolkodtál azon, mi lehet a különbség az UVB és UVA között?

Az UVB sugaraknak fontos szerepük van a D-vitamin képzésében. Ez megelőzi a rák kialakulását, erősíti az immunrendszert és szabályozza a hormonháztartást. Ugyanakkor ez segíti a barnulást, azáltal, hogy serkenti a melatonin képződését, ami védőrétegként funkcionál a nap okozta bőrsérülések ellen. Túl hosszú napozás után, ezek miatt lehetnek égési sérüléseink.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy kerüljük a napfényt 11:00 és 18:00 között. De ha mindeképpen szükséges délben kimenni a házból, akkor viseljünk megfelelő öltözéket: kalapot, világos színű, lenge ruhát. Ugyanakkor ajánlott UVB sugarakkal teli helyen tartózkódni, de csak rövid időre, és napkrém használata mellett.

Ezzel szemben az UVA sugarak rossz hatással vannak a bőrre: öregítik a bőrt és rákot okozhat. Ezek mélyen behatolnak a bőrbe, és megváltoztathatják a bőrsejtek struktúráját. Csökkentik a kollagén és elasztin termelődést, ami idő előtti ráncosodáshoz vezethet. Ajánlott a bőr hidratálása minden napozás után, hogy megelőzzük a korai öregedés jeleinek kialakulását.

Hogyan alkalmazzuk helyesen a napvédő krémeket?

A naptejet a bőr teljes felületén, egyenletesen kell eloszlatni. Tehát a krémet bőségesen kenje fel bőrére, és masszírozza addig, amíg teljesen felszívódik.

Napvéd termékek

Ezeket a termékeket napozás előtt 15-20 perccel kell felvinni a bőrre, hogy teljesen fel tudjon szívódni. Ezt a műveletet meg kell ismételni miután vízbe voltunk, izzadtunk, vagy megtörölköztünk. 

Mi az SPF és hogyan lehet értelmezni?

A www.biospot.ro oldalon forgalmazott napvédő termékek mindegyikén fel van tüntetve a napvédő faktor, a következő képpen: SPF és mellette egy szám. Ez a szám azt jelzi, hogy annyi percet ülhetünk a napon anélkül, hogy a bőrünk károsodna. Minél nagyobb az SPF értéke, annál többet ülhetünk a napon.

Feltételezhető, hogy a bőr 20 perc napon tartózkodás után piros lesz, ha semmilyen napvédő terméket nem használunk. Ha egy SPF30 krémet helyesen használunk, ez megengedné az említett idő 30szorosát, anélkül, hogy a bőr megégne. Így elméletileg 10 órát is ülhetnénk a napon.

Ezért minél nagyon napvédő faktorral rendelkező krémet kellene választanunk, de ezek között nem annyira nagy a különbség.

  •        SPF 15 -  véd a napsugarak 94%-a ellen
  •        SPF 30 -  véd a napsugarak 97%-a ellen
  •        SPF 50 -  véd a napsugarak 98%-a ellen

Az SPF 15 és SPF 50 napvédelme között csupán 4% a különbség!!!

Nagyon fontosak a napvédő anyag össszetevői.

A leghatékonyabbak az ásvásnyi, szerves és szerves-ásványi összetevők.

Mit kell tennünk napozás után?

Egy felfrissítő zuhanyt ajánlunk, egy aloé vera kivonatú tusfürdővel. Az aloé vera azonnal nyugtatja, táplálja és felfrissíti a száraz és dehidratált bőrt. Ugyanakkor nyugtatja a kisebb napégést és irritációt.

Zuhanyzás után használj egy hidratáló krémet, testvajat vagy napozás utáni krémet. Válassz egy természetes hatóanyagban gazdag terméket. Csak így óvhatod meg a bőröd. 

Szeretettel várunk a www.biospot.hu oldalon, hogy megtaláld a számodra megfelelő természetes kozmetikumokat.

Tetszett ez a bejegyzés?

Kövess minket a Facebook-on is, ahol további szépségápolási tanácsokkal látunk el.

Hagy egy megjegyzést

Görgetés